« back to case studies

Rail - Nottingham Station

Nottingham Station

Date: March 2014

Everlast’s Rail Division were appointed by Vinci Taylor Woodrow to replace the roof coverings on the Porte Cochere, Booking Hall, Platform Building/Canopies, British transport Police and Southern Concourse as part of the complete refurbishment of the Station.

Project Value - £3.1 million

Project Background

The station has benefited from a multi-million-pound refurbishment and redevelopment; plans for which were unveiled by junior government minister Norman Baker on 5 October 2010. Under the scheme, the station's Porte-Cochère has be made vehicle-free, and the station's Grade II* listed buildings restored. The redevelopment also includes the construction of another platform, more shops, and the construction of a bridge to carry Nottingham Express Transit trams over the top of the station.

  • The Porte Cochere – has been stripped of its existing glazing system prior to the steel frame being strengthened and painted.
  • Everlast Rail then replaced the Roof Glazing system using powder coated aluminium glazing bars and toughened laminated glass.
  • The existing felt roofs have been re-covered using a FLAG Soprema system.
  • All the existing slate roofs have been carefully stripped, new laths and underfelt have been fixed prior to the reinstatement of slates.
  • To the new build Southern Course, the roof has been covered using Euroclad standing seam with purpose made aluminium bullnose flashings, to the trackside elevation a Terracotta rainscreen has been installed. Balcony areas have been made watertight by using FLAG Hot melt before Charcon pavers were used to create a link from the station to the tram.

Please click here to dowload the complete case study.